Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği -1 Temmuz 2020 de başlıyor.6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.”
İşveren Hangi Durumlarda Sıkıntı Yaşar?
İş Kazası, Meslek Hastalığı, Çalışan Şikayeti, Denetim, Sigorta işlemleri, Yangın gibi afetlerde; işverenden İSG kanunu yükümlülükleri sorgulanacaktır.
Kamu Kurumları ve Az Tehlikeli İşlerde İSG Kanunu
Kamu kurumlarında ve az tehlikeli iş yerlerinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun 6’ncı ve 7’nci maddeleri yani işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 6495 sayılı kanunla 01.07.2020 tarihine ertelendi.
Ancak ertelenen sadece iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma veya hizmet alma zorunluluğu idi. Risk analizi yapmak, acil durum planları hazırlamak, çalışanların eğitimi gibi konuların da ertelendiği düşünülmüş olacak ki bugün kamu kurumları ve az tehlikeli işyerlerinin çoğunda bu faaliyetler yapılmamış durumda.
Kamu kurumlarının ve Az tehlikeli iş yerlerinin yapması gereken işlemler neler?
Risk Değerlendirme
Acil Durum Planları
Sağlık Gözetimleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri
İş Güvenliği Prosedürleri
Dokümantasyon
Tehlike Sınıfınızı Nasıl Öğrenirsiniz?
- Az Tehlikeli Sınıflar; Eczaneler, Lokantalar, Oteller, Okullar, Yurtlar, Perakende Mağazalar, Marketler, Apartmanlar,Büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları…) Basit tarzda tekstil imalatı ve gıda imalat ve satış işleri vb…
- Tehlikeli Sınıflar; Dişçiler, Kuaförler, Film Yapım Şirketleri, kasaplar, ayakkabı ve mobilya gibi bazı fabrikalar…
- Çok Tehlikeli Sınıflar; Yapı – İnşaat Sektörü, Maden – Metal – Kimya Sanayi, Hastaneler…