Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği 1 Temmuz 2020 de başlıyor.

11.06.2020
2.030
Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği 1 Temmuz 2020 de başlıyor.

Bizimle iletişime geçin.

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıftaki işyerleri 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.

Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği 1 Temmuz 2020 de başlıyor.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” ile “iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesi” hükümleri, 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek.

Bu tarihten itibaren tüm iş yerleri iş sağlığı ve güvenliği için hizmet almak zorunda olacak. İsgkatip sisteminde görevlendirilmesi onaylanan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık profesyonelleri ataması gerçekleştirilen iş yerlerinde göreve başlayacak.

İşveren Hangi Durumlarda Sıkıntı Yaşar?

İş Kazası, Meslek Hastalığı, Çalışan Şikayeti, Denetim, Sigorta işlemleri, Yangın gibi afetlerde; işverenden İSG kanunu yükümlülükleri sorgulanacaktır. 

Kamu kurumlarında ve az tehlikeli iş yerlerinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun 6’ncı ve 7’nci maddeleri yani işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 6495 sayılı kanunla 01.07.2020 tarihine ertelendi. Ancak ertelenen sadece iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma veya hizmet alma zorunluluğu idi. Risk analizi yapmak, acil durum planları hazırlamak, çalışanların eğitimi gibi konuların da ertelendiği düşünülmüş olacak ki bugün kamu kurumları ve az tehlikeli işyerlerinin çoğunda bu faaliyetler yapılmamış durumda.

Halihazırda yürütülen iş yaşantısında ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında yeterli önlemler alınmamaktadır. Yasal olarak işverenlerin yapması gereken ilk şey; İSG-Katip sisteminde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık profesyoneli için İSG-Katip ataması yapılarak, işyerlerinin periyodik ziyaretlerle olası meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı önleyici yaklaşımla profesyonel hizmetler alınmasıdır. Bunun dışında tüm işverenler ve çalışanlar İSG Mevzuatının tamamından sorumludur.

Kamu kurumlarının ve Az tehlikeli iş yerlerinin yapması gereken işlemler neler?

Risk Değerlendirme

Acil Durum Planları

Sağlık Gözetimleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri

İş Güvenliği Prosedürleri

Dokümantasyon

Tehlike Sınıfınızı Nasıl Öğrenirsiniz?

  • Az Tehlikeli Sınıflar; Büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları…) Basit tarzda tekstil imalatı ve gıda imalat ve satış işleri, Eczaneler, Lokantalar, Oteller, Okullar, Yurtlar, Perakende Mağazalar, Marketler, Apartmanlar, vb…
  • Tehlikeli Sınıflar; Çeşitli nitelikte servisler, İmalathaneler, Dişçiler, Kuaförler, Film Yapım Şirketleri, Kasaplar, Ayakkabı ve Mobilya gibi bazı fabrikalar…
  • Çok Tehlikeli Sınıflar; Yapı – İnşaat Sektörü, Maden – Metal – Kimya Sanayi, Hastaneler…
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.